HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI

TOEFL sınavı kursu

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

Üç adımda TOEFL sınavı için writing önerileri

 

Hayatınızın en iyi zamanlarını iki kez yaşamak ister misiniz? Kim istemez ki? Bunu sadece TOEFL sınavı kursu writing bölümü için hazırlanarak yapabilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız! Odaklandığınız yazı alıştırmalarıyla bu mümkün! (Böylece çok daha başarılı bir sınav geçireceğiniz kesin ki, bu da hayatınızın geri kalanında iş kariyerinizde ikinci ve pek çok kez iyi zamanlar geçireceğiniz anlamına geliyor.) Bu konuda Fransa doğumlu romancı Anaïs Nin’in şu sözüne de kulak verebiliriz: “We write to taste life twice, in the moment and in retrospect.” Aşağı yukarı şöyle diyor, “Hayatı iki kere yaşamak için yazıyoruz, şu anda ve geriye dönüp baktığımızda…” Nin, bu sözüyle ne demek istiyordu? Hayatı iki kez yaşayabilirdik; ilki şu anda -yazarken-, ikincisi ise geçmişe dönüp, yazdığımız şeyi okurken… TOEFL sınavı için yazma becerileriniz geliştimek sadece o an için işinize yaramayacaktır. Bu becerileri, iyi bir puan aldıktan sonra da kullanabileceğinizi unutmayın. (Edebiyatın algısı elbette çoğu zaman karmaşık ve bir o kadar da etkileycidir.) Konumuza dönersek eğer, Bu becerileri kazanmak ve istediğiniz TOEFL puanını almak için, yazma uygulamanızın etkili olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Şimdi aşağıdaki önerilere birlikte göz atalım:

 

TOEFL writing pratiği için öneriler:

Writing uygulaması için sadece bir not defteri ve TOEFL test-hazırlık kitabındaki bir yazı başlığına ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat bunların yanı sıra egzersizlere de ihtiyacınız var. İngilizce denemenizi tamamlamadan önce, kısa cümleler ve paragraf alıştırmalarının yanı sıra yazınızda kullanacağınız konuyu kesin olarak anlamanız çok önemlidir.

 

1.Use Reading Materials with Follow-up Questions

Cümleleri, kısa paragrafları ve kısa cevapları nasıl oluşturacağınızı öğrenmek için, her öyküden veya bölümden sonra bazı kolej ders kitaplarını, dil kitaplarını veya çevrimiçi okuma materyallerini takip edin.

 

Breaking News English bunun için harika bir Web sitesidir. Burada sıklıkla güncellenen yeni makaleler ve onları takip eden soruları bulabilirsiniz. Eğer ders kitaplarınız bu tür soruları içermiyorsa, bir arkadaşınızdan ya da öğretmeninizden, okuduğunuz paragrafa dair soruları yazmasını rica edebilirsiniz.

 

Hikâyeleri ya da bölümleri dikkatlice okuyun. Sadece hikâyeye ve ana fikirlere dikkat etmeyin, aynı zamanda kullanılan kelime, cümle yapıları ve dilbilgisel özellikleri de inceleyin. Böylece İngilizce dilini gözlemleyerek ve analiz ederek, anlayışınızı geliştirecek ve öğrendiklerinizi kendi yazınızda kullanabileceksiniz.

 

Yazarken notlar almayı unutmayın. Karakterler kimlerdir? Paragrafın ana fikri ya da anlatılan olay nedir?  Bunlar, cevaplarını bilmek zorunda olduğunuz sorulardır.  Bu arada sizin için önemli olan kelime ya da pasajları bulup, altını çizmeyi de ihmal etmeyin. Soruları, metni okuduktan sonra cevaplayın. Cevap anahtarını kontrol etmeden önce kendi cevaplarınızı gözden geçirin.

2.Learn How to Summarize

 

İngilizce yazma alışkanlığınız, TOEFL sınavının yanı sıra akademik veya profesyonel kariyeriniz için de çok önemlidir. Bu nedenle yazma alanındaki bazı detayları da bilmeniz gerekiyor. Örneğin “summarize” ne anlama geliyor? Özet ya da alıntı yapmak ile kendi fikrinizi belirttiğiniz bir paragrafı yazmak arasında nasıl bir fark var?

Birisinin yazısından alıntı yapmak (Quoting), o kişiye ait metnin sözlerini tam olarak yazıldığı ya da söylendiği gibi kullanmak anlamına gelir. Herhangi bir yazıdan alıntı yaparken, tırnak işaretleri kullanmalı ve mutlaka yazarın adını belirtmelisiniz.

 

Bu makalenin girişinde Anaïs Nin tarafından yapılan bir alıntıyı hatırlıyor musunuz? Yazarın adını nasıl eklediğimize dair tırnak işaretlerine dikkat edin! Eğer bu işaretleri kullanmansanız, söz konusu cümle, size aitmiş gibi görünür ki bu da kesinlikle kabul edilemez bir intihaldir.

Kendi kelimelerinizi kullanarak bir konu hakkında yorum yapmak (Paraphrasing), yeni bir metin yazmak demektir. Bu yorumun orijinal kaynağına bağlı kalması gerekir, ancak kullandığınız kelime ya da cümleler birisine ait değilse tırnak işaretleri kullanmanıza gerek kalmaz.

Örneğin Anaïs Nin’in sözünden yola çıkarsak şöyle bir yorum cümlesi yazabiliriz;

 

According to Anaïs Nin, when we write, we taste life twice: at the moment of writing and later when we read what we wrote.

 

Özet yapmak ise (Summarizing), herhangi bir hikâyenin, kitabın veya makalenin ana fikrini kendi kelimelerinizi kullanarak yazmanız anlamına gelir. Özetler her zaman orijinal metin ya da hikâyeden daha kısadır.

 

Örneğin Cinderella hakkında şöyle bir özet yazabilirsiniz:

 

Cinderella was forced to do work by her evil stepmother and two jealous stepsisters. One day a fairy used magic to allow Cinderella to go to a royal ball dressed as a princess. She met the prince, but had to run away at midnight because the magic spell ended. One of her glass shoes fell off as she ran. The prince found the shoe and searched for the girl. In the end, he found Cinderella because her foot fit into the shoe perfectly. They got married and lived happily ever after. 

Yukarıdaki paragrafta gördüğünüz gibi, hikâyeleri, kitapları veya makaleleri özetlediğinizde, sadece ana fikirler önemlidir.

 

Kendi fikrinizi belirtmek ise alıntılama, yorumlama ve özet yazmaktan çok farklıdır. İlk üçü tamamen objektiftir – yani gerçekleri ve hikâyeleri oldukları gibi paylaşırsınız. Fikriniz ise özneldir ki bu da sizin fikirlerinizin başkalarınınkinden farklı olması anlamına gelir.

Örneğin masalın özeti, hemen herkese, Cinderella ve prensin sonsuza dek mutlu olacağını düşündürebilir. Ama siz, uzun süre birlikte mutlu olamayacaklarına inanabilirsiniz.

Unutmayın ki, TOEFL sınavında ve akademik veya profesyonel yazınızda, tüm bu teknikleri kullanacaksınız ve her zaman en uygun tekniği kullandığınızdan emin olmalısınız.

 

3.Create a List of Topics to Write About

Artık kısa yazılar yazıp, bazı önemli teknikleri anladığınıza göre, TOEFL testi için İngilizce pratik denemeler yazmaya başlayabilirsiniz. Şimdi potansiyel konuların bir listesini oluşturun, böylece daha sonra beyin fırtınası yapmak için zaman kaybetmezsiniz. Hangi konu başlıkları ilginizi çekiyor? Arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde tartıştığınız konular var mı?

İşte birkaç örnek:

 

-Aşağıdaki ifadelere katılıyor musunuz yoksa katılmıyor musunuz?

Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya siteleri, insanlar arasındaki iletişimi zorlaştırıyor mu? Fikrinizi desteklemek için belirli nedenleri ve örnekleri kullanın.

 

-Hangisini tercih edersiniz: profesyonel başarı ya da mutlu bir yaşam mı? Tercihinizi desteklemek için belirli nedenleri ve örnekleri kullanın.

 

-Bir İngiliz çifte şehrinizi anlatmak için sadece 1 gününüz var.  Neler yapardınız? Seçiminizi desteklemek için belirli nedenleri ve ayrıntıları kullanın.

 

-Aşağıdaki ifadelere katılıyor musunuz yoksa katılmıyor musunuz?

Üniversite kampüsünde arkadaşlarınızla birlikte bir odayı paylaşmak, kampüs dışında yaşamaktan daha iyidir. Fikrinizi desteklemek için belirli nedenleri ve örnekleri kullanın.

 

 

TOEFL sınavı kursu hakkında eğitim danışmanlarımızla görüşebilir ve ücretsiz Online deneme testlerine katılabilirsiniz.

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top