Şişli’de Yaşam ve Tarihçe

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

ŞİŞLİ

 

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası’nda yer alan ilçesidir. Yirmi beş mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur. Denize sahili olmayan Şişli ilçesinde çok sayıda tarihî eser, iş yeri, modern ticaret merkezi, kültür ve sanat merkezi bulunmaktadır.

Tarihçesi

Semte ismini veren “şişli” kelimesinin, şişçilikle uğraşan bir aileye ait olan “Şişçilerin Konağı” adının zamanla Şişlilerin Konağı’na dönüştüğüne ve buradan geldiğine dair söylentiler vardır. Diğer bir rivayet ise, Şişli adının, topografik olarak Beyoğlu Platosu’nda yükseltisi fazla olan bir bölgede bulunmasından geldiğidir.

İlçenin en eski mahallesi olan Tatavla’nın (Kurtuluş) 16. yüzyılda kurulduğu ileri sürülür. Eremya Çelebi Kömürcüyan’a göre 17. yüzyılda Taksim’den Pangaltı’ya doğru uzanan yolun iki yanında mezarlıklar; 18. yüzyılda Şişli ve Mecidiyeköy’de ise bağlar ve bostanlar yer alıyordu. Balmumcu Çiftlik-i Hümayun’u Şişli’ye kadar uzanıyordu. 18. yüzyılın sonlarında Teşvikiye Camii’nin bugünkü yerinde bir mescit olduğu bilinir. Bu caminin avlusundaki III. Selim’in diktirdiği nişan taşı 1790/91 tarihlidir.

Mekteb-i Harbiye, Maçka Silahhanesi gibi askeri yapılar, Fransızlara ve Ermenilere ait kilise, okul ve mezarlıklar, yerleşme alanının 19. yüzyıldan başlayarak Harbiye, Pangaltı ve Maçka’ya doğru yayılmaya başladığını gösterir. Abdülmecid döneminde (hükümdarlığı 1839-1861) imparatorluğun sınır bölgelerindeki yurtlarından olan birçok göçmen Şişli’nin hemen kuzeydoğusunda bulunan arpa tarlaları ve dutlukların olduğu alana yerleştirildiler. Bu kırsal yerleşim yerine padişahın adıyla Mecidiyeköy denmiştir.

1870’te çıkan Büyük Beyoğlu Yangınında evsiz kalan Levantenler ve gayrimüslimler Harbiye çevresinde inşa edilen kagir binalara taşınmışlardır. 1870’lerde, Matbaa-i Osmaniye’yi kuran Osman Bey de Harbiye ile Şişli arasında geniş bir arazi satın alarak bu arazide konak yaptırmıştır. Feriköy’de ilk bira üretim tesisinin (Bomonti Bira Fabrikası) kurulması ve Şişli Etfal Hastanesi’nin açılışı da 1890’lara rastlar.

Gene 19. yüzyılın son çeyreğinde Harbiye, Nişantaşı ve Teşvikiye’de birçok konak inşa edilmeye başlamıştır. Taksim’den yapılan atlı tramvay seferleri ilk kez 1881’de Şişli’ye kadar uzanmış, 1913’te elektrikli hale gelen tramvay hattının daha fazla uzatılmasına ihtiyaç olmadığı düşünülerek tramvay deposu da (bugün Cevahir Alışveriş Merkezi) Şişli ile Mecidiyeköy arasında inşa edilmiştir. İstanbul’daki önemli anıtlardan biri olan Abide-i Hürriyet ise 1911’de açılmıştır.

 

İstanbul’un gözde semti

Harbiye, Pangaltı, Kurtuluş, Osmanbey, Nişantaşı, Teşvikiye ve Şişli’nin görünümü 1920’lerden sonra değişime uğradı. Bu semtlerdeki bahçe içindeki ev ve konakların yerini yavaş yavaş apartmanlar almaya başladı. Apartmanlaşmanın yaygınlaşması eski ulaşım yollarının çok belirgin caddeler haline gelmesine yol açtı. 1920’ler ve 1930’larda Şişli ve çevresi, varlıklı kimselerin bir apartman ya da apartman dairesi edinmek istedikleri ve bunun moda olduğu gözde semtler haline geldi.

1980’lerde, Halaskargazi, Rumeli ve Valikonağı caddeleri İstanbul’un en gözde alışveriş merkezleri oldu. Bu gelişim daha sonra Mecidiyeköy, Gayrettepe ve Esentepe’yi de içine aldı. Bu semtlerde Büyükdere ve Yıldız Posta caddelerinde eskiden ikametgâh olarak kullanılan apartman daireleri giderek iş yerine dönüştü. Özellikle 1990’ların sonlarından itibaren Büyükdere Caddesi üzerinde çok sayıda AVM hizmete girmiştir.

Günümüzde Büyükdere Caddesi’nin, özellikle Şişli merkezinden Maslak’a kadar uzanan kesimi İstanbul’a New York ve Tokyo görünümü kazandırmış, Şişli İlçesi yaşanan bu hızlı değişim sonucunda, İstanbul ve Türkiye ekonomisinin iş ve finans merkezi durumuna gelmiştir.

 

Kültür sanat

Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi önemli kültür sanat merkezlerine sahip olan Şişli, pek çok tiyatro ve sinema salonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bazıları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Gönül Ülkü-Gazenfer Özcan Tiyatrosu, Kenter Tiyatrosu, Harbiye Cep Tiyatrosu, Profilo Kültür Merkezi, Stüdyo Tiyatrosu, Tiyatrokare ve Efe Sanat Evi’dir.

Askeri Müze ve Atatürk Müzesi, Şişli’dedir. Madalyalar, askeri kıyafetler, bayrak ve sancaklar, zırh gömlekler, kalkanlar, tablolar, silah türleri gibi dünden bugüne Türkiye’nin askeri gelişim ve değişim serüvenini ortaya koyan toplam 55000 eseri koleksiyonunda bulunduran Askeri Müze, bu geniş koleksiyondan 5000 adet eseri ziyaretçilerin ilgisine sunmaktadır.

Birçok özel okul ve mesleki eğitim kurumlarının bulunduğu Şişli’de, İngilizce seviyenizi belirlemek ve daha iyi bir eğitim almak için Şişli’den kolayca ulaşabileceğiniz, bire bir dil eğitiminde lider SDM İngilizce Dil Okulu ve İngilizce dil kursu,  Mecidiyeköy Metrobüs ile Osmanbey Metro duraklarının arasında, Şişli Camii’nin hemen karşısında yer almaktadır. Mecidiyeköy’den Taksim yönüne giderken Cevahir AVM sol tarafta kalacak şekilde geçildiğinde, 500 m sonra sol tarafta, kolayca bulabileceğiniz bir konumdadır. İngilizce kursu İstanbul – Şişli merkezli dil okulu,  Taksim ve Mecidiyeköy tarafında metro, metrobüs ve otobüs ulaşımı ile şehrin her yerinden kolayca ulaşılabilir bir noktada İngilizce kursu eğitimlerine devam etmektedir.

 

Editörün önerisi

Şişli’de yorucu bir iş gününün ardından kafeteryalardan birinde dinlenebilir, arkadaşlarınızla birlikte sinemaya ya da tiyatroya gidebilirsiniz. Eğer hafta sonu tatilinde hem alışverişi hem de keyifli bir gezintiyi aynı anda yaşamak istiyorsanız Şişli semti, AVM’leri, cadde üzerindeki her çeşit alışverişe hitap eden dükkânları, restoranları, kafeteryaları ile ideal bir gezi güzergâhı olacaktır. Bununla birlikte gezi programınıza Abide-i Hürriyet Anıtı, Askeri Müze ve Atatürk Müzesi’ni ekleyebilirsiniz. Ayrıca adı Şişli ile anılan; Bomonti Bira Fabrikası, Şişli Etfal Hastanesi, Darülaceze, Cevahir Alışveriş Merkezi, Harbiye Orduevi, Taşkışla, Gökkafes, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi, Teşvikiye Cami, Saint Esprit Kilisesi, Şişli Cami, İstanbul Hilton Oteli, İstanbul Radyoevi ve Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesini görmekte de fayda var.

 

Ulaşım
İstanbul 1. Çevre Yolu (Metrobüs hattı), Büyükdere Caddesi ve Yenikapı-Hacıosman metro hattı gibi birçok ulaşım hattının kesişim noktası olan Mecidiyeköy, İstanbul şehir içi ulaşımında çok büyük bir öneme sahiptir.

 

Scroll to Top
Scroll to Top