HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI

İngilizce izleme – watching pratiği

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

İngilizce pratiği yapmanın en iyi yöntemlerinden biri de TV dizilerini izlemektir. Aynı zamanda eğlenceli bir öğrenme biçimi, elbette… Böylece, kendinizi İngilizce sınıfında hissetmezsiniz. Bununla birlikte listening ve watching pratiklerini yaparken dikkatli bir öğrenci olmanız gerekir. Mutlaka yanınızda not defterinizi, kalemlerinizi ve sözlüğünüzü de bulundurmalısınız. Unutmayın ki her gün öğreneceğiniz tek bir kelime dahi sizin için büyük bir başarıdır. Yoksa TV dizlerinin hepsini izlediniz mi? Sorun değil! 90’ların en sevilen sitcom’larına izlemeye ne dersiniz? Müthiş bir fikir çünkü hepsi de son derece komik ve harika birer İngilizce öğretmenidir! Ama önce “sitcom” kelimesinin anlamına birlikte bakalım.

 

“Sitcom” ya da “situational comedy” daha çok aynı yerde  -ev, ofis ya da cafe gibi- geçen ve esprili diyaloglarla, komik olayları anlatan durum komedileridir.  90’ların Amerikan Sitcom’ları büyük bir hayran kitlesine sahiptir. Bunun temel nedeni İngilizce aksanlarının mükemmel olması ve tabii zekice düşünülmüş espriler ve günümüzdeki dizilere göre çok daha gerçekçi olmalarıdır.

Böylece bir yandan eğlenirken diğer yandan günlük hayatta kullanılan İngilizce diyalogları duyma şansına sahip olursunuz ki bu da İngilizce becerilerinizin gelişmesi anlamına gelmektedir.

 

1. “Cheers” (1982-1993)

Listemizin birinci sırasında 90’ların favori Sitcom’larından olan “Cheers” var. Diziyi izlemeye başladığınızda çok sevecek ve özellikle de tema şarkısı “Where Everybody Knows Your Name” şarkısını unutamayacaksınız.

Bu şovun ana karakteri Sam Malone’dir. Bir zamanlar dünyaca ünlü Boston Red Sox Basketbol Takımı’ndadır fakat bazı problemler dolayısıyla kariyerini kaybeder. Daha sonra adını “Cheers” koyduğu küçük bir bar işletmeye başlar.

Dizi, bar da buluşan bir grup insan arasında geçer. Genç bir öğretmen yardımcısı olan Diane Chambers, nişanlısı tarafından aniden terk edilir. Hiç parası kalmadığı için garson olarak işe başlamak zorunda kalır ve kendini Sam’le belirsiz bir ilişki içinde bulur ki, bu genç adam onun patronudur.

Barın diğer düzenli müşterileri şunlardır:

  • Sam’in eski basketbol koçu
  • Woody, çiftlikten çok naif bir çocuk
  • Her şeyi bildiğini düşünen Cliff
  • Her şeye negatif olarak bakan garson Carla
  • İronik bir sorun yaşayan bir psikiyatrist Frasier
  • Belki de dünyanın en şişman bar müdavimi olan Norm

 

 

“Cheers” İngilizce öğrenmek için harika bir sitedir. Bunun temel nedeni tek bir lokasyonda çekilmiş olmasıdır ki böylece, dikkatiniz dağılmaz. Bu nedenle dizide olup bitenlere kolayca odaklanabilirsiniz. Eğlenceli olduğu kadar, esprileri anlamak da kolaydır.

 

 

2. “Frasier” (1993-2004)

90’lı yılların bir diğer favori şovu “Frasier”dır. Eğer “Cheers” dizisi hakkında yukarıdaki açıklamayı okuduysanız ya da birkaç bölüm izlediyseniz, birbirlerinden çok farklı olmadıklarını fark edersiniz. Dizi, Boston’da yaşayan ünlü bir psikiyatrist olan Frasier Crane üzerine kuruludur. (Dizi de adını bu doktordan alır.)

En son görüldüğü yer “Cheers”dir. Daha sonra boşanır ve evi olan Seattle’a döner. Burada, popüler bir radyo programı olan Seattle Radyo İstayonunda radyo psikiyatristi olarak yeni bir işe başlar.

Radyo şovunda dinleyicileriyle iletişim kurma ve tüm bilgisini aktarma olanağına sahiptir. Frasier’ın tuhaf bir karakteri vardır, fakat son derece akıllı ve esprilidir. Belki ona yardım edemezsiniz ama onu seversiniz. Frasier, evini emekli bir polis memuru olan babası Martin ile babasının sağlık hizmetleri asistanı olan Daphne ile paylaşır. Dizideki diğer popüler karakter ise Frasier’in erkek kardeşi olan Niles’dır. Onun da biraz tuhaf olduğu söylenebilir.

 

3. “The Simpsons” (1989-present)

Şüphesiz hepiniz “Simpson” ailesini tanıyorsunuz. TV dizileri tarihinde, en uzun süre devam eden ve günümüzde de bölümleri yayımlanmaya devam eden Simpson’lar büyük bir hayran kitlesine sahiptir. Dizi, aile düzeni pek de normal olmayan Simpsonların günlük hayatlarını anlatan bir animasyondur. Karakterler arasındaki diyaloglar çok gerçekçidir ve çoğu zaman bizleri de ilgilendiren aile konularına değinilir. “The Simpsons”, ders kitaplarınızdan veya CD’lerden öğreneceğiniz tüm kelime öbeklerinden çok daha doğal, gerçek yaşama odaklanan kelimeleri ve cümleleri öğrenmenin en mükemmel yoludur.

 

Scroll to Top
Scroll to Top