İngilizce gramer – Phrasal verbs

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

Sizin de hatırlayacağınız gibi İngilizce Phrasal verb’ler iki ya da daha fazla kelimeden oluşur: verb +  preposition ya da adverb veya her ikisi birden… Bu makalede, yemekler hakkında konuşurken phrasal verb’leri nasıl kullanacağımızı konuşacağız.

Eğer TV’lerdeki İngilizce yemek programlarını izliyorsanız, bazı ifadelerin nasıl kullandığını biliyorsunuz demektir. Birçok yemek tarifinde Phrasal verb’ler kullanılır. Örneğin bir “Pasta Sauce” tarifinde neredeyse 7 tane Phrasal Verb vardır. Şimdi aşağıdaki tarifi inceleyip, bu ifadeleri birlikte bulalım:

Before you begin, thaw out the chicken for several hours. OK, let’s get started. First, chop up the tomatoes, onions, garlic and mushrooms. Next, add these ingredients to a sauce pot with a little cooking oil and put it on medium heat for about one minute. Then, mix in the chicken, spices and a little salt. Let the mixture cook until the chicken is golden – about seven minutes. Next, add two large cans of crushed tomatoes. Cover the pot. Then, turn down the heat. Otherwise, the sauce may boil over. Let it cook for about 20 minutes on low heat. Then, let it cool down before serving it over pasta with a little parmesan. And finally: Warm up your garlic bread to complete the meal.”

Phrasal verb’leri buldunuz mu? İlk ifademiz ile başlayalım:

Thaw out (something)
Thaw (something) out

Thaw out, “buzları çözmek” ya da “ısıtarak buzları çözmek” anlamına gelir. Aşağıdaki cümlede bu ifadenin nasıl kullanıldığına bakalım:

Before you begin, thaw out the chicken for several hours.

Thaw out, ayırlabilir bir ifadedir ki bu da nesnenin, iki kelimeli fiilden sonra veya ortasında kullanılabileceği anlamına gelir. Cümle içerisindeki “the chicken”, nesnedir.

Bu kez ifadeyi birbirinden ayrı şekilde kullanalım:

Before you begin, thaw the chicken out for several hours.

Sizin de fark ettiğiniz gibi emir kipi şeklinde kullandık çünkü kelime bir reçete ya da bir tür komut listesi içinde geçmektedir. (Şunu şöyle yapın ya da bunu böyle doğrayın gibi!) Bu tür emir kiplerinde “you” ifadesi yazılmaz ya da söylenmez. “You thaw out” ifadesinin yerine,  “thaw out” ifadesini duyarsınız.

 

Chop up (something)

Chop (something) up

 “Chop up” fiili de iki kelimenin birbirinden ayrılabildiği bir ifadedir.  Chop up, bir şeyi küçük parçalar halinde kesmek (ince ince doğramak) anlamına gelir. Aşağıdaki cümleye tekrar bakalım:

First, chop up the tomatoes, onions, garlic and mushrooms.

Ya da, “up” kelimesini nesneden sonra da kullanabiliriz:

First, chop the tomatoes, onions, garlic and mushrooms up.

Ancak, ifadeyi kullanım alanınız eğer bir liste ise, chop ve up  kelimelerini birbirinden ayırmamak daha doğru olur.

 

Mix (something) in
Mix in (something)

Mix in, ayrılabilir ifadelerden biridir ve “özellikle yemek pişirmek için malzemeleri birbirine katmak ya da karıştırmak” şeklinde bir anlama sahiptir. Aşağıda bu ifadenin bir tarifte nasıl kullanıldığına bakalım:

Then, mix in the chicken, spices and a little salt.

Yine, fiildeki kelimeleri birbirinden ayırmamak daha olasıdır.

 

Turn down (something)
Turn (something) down

Herhangi bir şey pişirirken kullandığımız turn down  ifadesi, “yemek pişirmek için kullanılan ısının sıcaklığını düşürmek” anlamına gelir. Şimdi bu ifadenin nasıl kullanıldığına bakalım:

Then, turn down the heat.

Bu ifadedeki kelimeler de birbirinden ayırıp, şöyle kullanabilirsiniz:

Then, turn the heat down.

 

Boil over

Bu makalenin en kolay ifadelerinden biri olan Boil over, nesne almaz. Boil over, “kaynatılırken bir kabın taşması” anlamına gelir. Aşağıdaki örnek cümlede fark ettiğiniz gibi bu ifade cümlenin sonunda kullanılır.

Otherwise, the sauce may boil over.

 

Warm up (something)
Warm (something) up

Ayrılabilen ifadelerden biri olan Warm up, “Bir yemeği istenen sıcaklığa getirmek…” için kullanılır.

And finally: Warm up your garlic bread to complete the meal.

 

}
Scroll to Top
HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI