HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI

İngilizce gramer kuralları – bağlaçlar

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

Finding Forrester filmi, William Forrester adlı ünlü bir yazarla arkadaş olan bir lise öğrencisinin hikâyesini anlatır.  Yazar filmde öğrencisine İngilizce yazmak hakkında bazı bilgiler aktarır ve şöyle bir öneride bulunur:

“You should never start a sentence with a conjunction… It’s a firm rule.”

İşte bu makalede, bu kuralın üzerinde duracağız. Yazarlar cümlelerine başlarken “but” ya da “and” gibi bağlaçlar kullanmalı mıdır?

 

What are coordinating conjunctions?

Bu tür bağlaçlar yazmak konusunda birçok öğrencinin aklını karıştırır. Belki onların öğretmenleri de tıpkı filmimizdeki replikte olduğu gibi bir cümleye asla bağlaçlarla başlamayın diyor olabilir,  yine de gazetelerde veya kitaplarda bağlaçlarla başlayan cümleleri mutlaka görmüş olmalılar.

Peki, bunu yapmalı mısınız, yapmamalı mısınız? Bu soruya cevap vermeden önce bazı önemli açıklamalara göz atmalıyız.

“But” ve “and” kelimeleri eşgüdüm bağlaçları olarak adlandırılır. Bu kelimeler iki ya da daha fazla yapıyı birbirine bağlar.

Örneğin:

I disapproved of his study habits, and I told him so.

Bu örnekteki cümle iki tane bağımsız yan cümleciğe sahiptir. Bağımsız yan cümlecikler, komple cümleyi oluşturan kelime gruplarıdır.

Şimdi bu cümleye biraz daha yakınlaşalım:

Cümle bir özneye, I, ve öğrencinin alışkanlıklarını ifade eden bir yükleme –disapproved- sahiptir. Cümlenin diğer bölümünün de, “I told him so”, bir özne ve yüklemi vardır.

Peki, “but” kelimesi nerede? İşte bir örnek:

She claimed to be the best student in her class, but I suspect she’s joking.

Öncelikle, bu cümlede de iki bağımsız yan cümlecik olduğunu ve onların bir bağlaçla birbirlerine bağlandığını söyleyelim.

Burada önemli nokta, İngilizce gramer uzmanlarının da belirttiği gibi, eşgüdüm bağlaçlarının yapıları eşit olarak birbirine bağlamasıdır.

Yine de bir farklılık var. “And” kelimesi ‘birliktelik’ gösteren yapıları, “but” kelimesi ise daha çok ‘zıtlık’ gösteren yapıları birbirine bağlar.

 

Conjunctions and Style

Şimdi edebiyat dünyasından ünlü örneklere birlikte bakalım.

Romancı Vladimir Nabokov kitaplarında kullandığı farklı bir dille ünlüdür. En önemli eleştirmenler, onun, 1955 yılında yayımlanan Lolita romanının bir klasik olduğunu söylerler. Bu romanı okuduğunuzda siz de Nabokov’un bazı cümlelere bağlaçlarla başladığını fark edebilirsiniz.

Lolita’nın ilk satırlarından birinde Nabokov, cümleye “but” kelimesiyle başlar:

“She was Dolly at school. She was Dolores on the dotted line. But in my arms she was always Lolita.”

Bu örnekte, Nabokov ilk iki cümlede bir kalıp oluşturur. Sonra, bu kalıbı farklı bir cümle yapısı kullanarak kırar.  “But” kelimesi cümle içerisindeki iki farklı görüşü göstermesine yardım eder. Aynı zamanda da farklı bir cümle stili oluşturmasını sağlar.  Nabokov’un “but” kelimesini kullanması daha şiirsel bir nitelik oluşturur ve cümleyi ilgi çekici dramatik bir havaya büründürür.

 

Nabokov also uses “and” to begin a sentence

Nabokov da “and” kelimesini cümlenin başlangıcında kullandı.

Lolita’nın sonunda, başkarakter Humbert , Lolita’ya bir veda mektubu yazar. Ancak mektup kız tarafından asla okunmayacaktır.

Romanın son paragrafının birkaç cümlesi de “and” kelimesiyle başlar. Kullanım, okuyucuya her bir cümlenin eşit öneme sahip olduğu fikrini verir. Bununla birlikte okura, Humbert’ın aklından geçenleri hızlıca yazdığı duygusunu da hissettirir.

Lolita’nın son iki cümlesi şöyledir:

“I am thinking of aurochs and angels, the secret of durable pigments, prophetic sonnets, the refuge of art. And this is the only immortality you and I may share, my Lolita.

 

Şimdi makalemizin en başında sorduğumuz soruya geri dönelim: Bir cümlenin başlangıcında bağlaçlar kullanmalı mısınız?

Siz de cümlenizi yazmaya bağlaçlarla başlayabileceğinizi düşünebilirsiniz. Nabokov bunu yaptı!  Jane Austen ve Mark Twain gibi diğer ünlü yazarlar da!

Fakat cümle başında bağlaçları kullanırken dikkatli olmalısınız. Öğretmenler bu kuralı sürekli tekrar etmek için bazı nedenlere sahiptir.  Her şeyden önce öğrenciler bu tür bağlaçları genellikle yanlış kullanırlar ki bu da okurun kafasını karıştırır.  İkincisi, birçok öğrenci bağlaçları sıklıkla kullanır. Bu tekrarlayan bir yazma stili oluşturur. Unutmayın ki, yazarken birçok farklı cümle yapıları kullanmalısınız.

Nabokov’un nasıl yazdığını düşünün! Yazı stili oluşturmak için bağlaçları kullandı. Bununla birlikte her cümleye aynı şekilde başlamadı.

 

 

 

Scroll to Top
Scroll to Top