HEMEN TIKLA ARA
0 212 233 09 99
ÜCRETSİZ WHATSAPP
BİLGİ HATTI

BAKIRKÖY

SDM Dil Okulu Seviye Tespit Sınavları İngilizce Almanca İspanyolca Fransızca Çince İtalyanca Rusça Yunanca Portekizce Farsça Arapça Türkçe

 

Avrupa yakasında yer alan Bakırköy, antik tarihi ve günümüzdeki sosyal ve kültürel etkileşimi ile İstanbul’un en yoğun yaşam alanlarından birisidir. Sahiliyle de ünlü olan semt, Marmara Denizi’nin kuzeydoğusunda yer alır.

Tarihçesi

İstanbul’un en eski semtlerinden olan Bakırköy’ün antik tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. Semtin, imparatorluğun Avrupa kesimini Bizantion’a bağlayan anayol olan Via Egnatia’nın üzerinde bulunduğu ve o dönemde Hebdomon adıyla tanındığı bilinmektedir.

Sayfiye şehri

Semtte geçmişe dair köşkler ve sayfiye evlerinden pek fazla eser kalmasa da, sahil şehri olma özelliğini koruyor. Günümüzden binlerce yıl önce, Büyük Konstantin döneminde semt, saraylar ve kiliselerle donanmıştı. Roma döneminde Antik Çağdaki önemini korumaya devam ettiği gibi, askeri ve siyasi bir merkez olan “Hebdomon” adını da taşıdı. Sonraki yüzyıllarda Latinlerin Konstantinopolis’i işgal etmesinde, Bakırköy de payına düşeni yaşadı ve tıpkı, şehrin kurulduğu Tarihi Yarımada gibi yakılıp yıkıldı.

 Makriköy’den Bakırköy’e

Bizans İmparatorluğu’nun son dönemlerinde “Makrohori” (Uzunköy) olarak adlandırılan yerleşim yeri, Osmanlıların eline geçince “Makriköy” olarak anılmaya başlandı. On dokuzuncu yüzyılın sonlarından bu yana İstanbul’un bir ilçesi olan semt, Cumhuriyet’in ilanından sonra “Bakırköy” adını almıştır. İlçe sınırları içinde bulunan Yeşilköy (Ayastefanos) 1877-1878’te Rus işgaline uğramış, 3 Mart 1878’de Ayastefanos Antlaşması da burada imzalanmıştır.

Tarihi eserleri

Bakırköy’ün önemli tarihi eserleri arasında, Bizans döneminden kalma Fildamı (Fildamı Sarnıcı), 17. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan Baruthane, aynı dönemde yapılan, ancak 1875’te Abdülaziz tarafından yeniden inşa edilen Çarşı Camii ve Çeşmesi, aynı dönemde yaptırıldığı sanılan Şifa Hamamı yer alır. On dokuzuncu yüzyılda yaptırılan Bez Fabrikası (Bakırköy Pamuklu Sanayi Müessesesi), Yeşilköy yalıları, Bakırköy evleri, kiliseler, köşkler ve Florya Deniz Köşkü diğer önemli eserler arasında sayılabilir.

 

İlçenin ekonomisi genel olarak sanayi ve ticarete dayalıdır.

Bu yörede kurulan ilk sanayi tesisleri 1768’de açılan Baruthane ile 19. yüzyılın ikinci yarısında üretime geçen bez fabrikasıdır. Bakırköy, ekonomik anlamdaki asıl büyümesini ise 1950 sonrasında yaşadı.  İlçede bulunan Galleria, Atrium, Carousel, Town Center, Capacity ve Marmara Forum gibi alışveriş merkezleri ticari hayatı canlı tutmaktadır.

Bakırköy Belediyesi tarafından 1989’da yaptırılmaya başlanan ve 1991’de hizmete açılan “Bakırköy Yeraltı Çarşısı”nda 2009 itibarıyla toplam 101 dükkân bulunmaktadır ve bu çarşı da ilçenin ekonomisine katkıda bulunan öğelerden biri olmaya devam etmektedir. Bakırköy İlçesi’nin batı kesiminde yer alan Atatürk Uluslararası Havalimanı, 11.77 km²’lik yüzölçümüyle ilçenin yaklaşık 3’te 1’ini kaplamaktadır.

 

Bakırköy’de eğitim, kültür ve sosyal kurumlar:

Özellikle hafta sonları semt içi ve semt dışından pek çok ziyaretçiyi ağırlayan Bakırköy’de pek çok eğitim, kültür ve sosyal kurum yer almaktadır. Havacılık Müzesi, Bakırköy Belediyesi Sanat Evi ve Kent Müzesi, İBB Florya Sosyal Tesisleri, Flyinn, Maranta Gusto, Yeşilyurt Spor Kulübü, İstanbul Akvaryum, CNRExpo Fuar Merkezi, Surp Stepannos Ermeni Kilisesi, Yeşilköy Marina, Rönepark, Yeşilköy Olimpiyat Parkı, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi, Florya Metin Oktay Tesisleri, La Madamoiselle, La Madamoiselle, Yenibosna Metro İstasyonu, Yenibosna Metrobüs Durağı, Ataköy 5. Kısım, Florya Piknik Alanı, Yunus Emre Kültür Merkezi ve İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Kampüsü ve Kütüphanesi yer almaktadır. Bakırköy ve çevresinde aynı zamanda pek çok özel yabancı dil, İngilizce ve diğer eğitim merkezleri vardır. İngilizce seviyenizi belirlemek, kariyerinizde yeni bir sayfa açmak ve daha iyi bir eğitim almak için İngilizce kursu Maslak’tan ve Şişli’den kolayca ulaşabileceğiniz, bire bir dil eğitiminde lider SDM İngilizce Dil Okulu,  Mecidiyeköy Metrobüs ile Osmanbey Metro duraklarının arasında, Şişli Camii’nin hemen karşısında yer almaktadır. Mecidiyeköy’den Taksim yönüne giderken Cevahir AVM sol tarafta kalacak şekilde geçildiğinde, 500 m sonra sol tarafta, kolayca bulabileceğiniz bir konumdadır. İngilizce kursu İstanbul – Şişli merkezli dil okulu,  Taksim ve Mecidiyeköy tarafında metro, metrobüs ve otobüs ulaşımı ile şehrin her yerinden kolayca ulaşılabilir bir noktada İngilizce kursu eğitimlerine devam etmektedir.

 

Editörün önerisi:

 

Bakırköy’ün simgesi olan Özgürlük Meydanı, günün her saati kalabalık ve hareketli olmasının yanı sıra, semte gelenlerin buluşma noktasıdır. Siz de Bakırköy gezinize Özgürlük Meydanı’ndan başlayabilir ve arkadaşlarınızla birlikte günün ilk kahvaltısını Ebuzziya Caddesinde bulunan ünlü kafeteryalardan birinde yapabilirsiniz. Caddedeki çeşitli alışveriş mağazalarını da günün programına eklemeniz mümkün. Eğer uzun ve yorucu bir alışveriş günü geçirdiyseniz sahildeki çay bahçeleri, günün yorgunluğunu atmanız için ideal birer dinlence olacaktır. Ya da çocuklarınızla birlikte bir hafta sonu gezisi planlıyorsanız Yeşilköy Sahip Parkındaki basketbol sahaları, tenis kortu, çocuk oyun alanı, yürüyüş yolu ve bisiklet gibi alternatifler sizi bekliyor demektir.

Semtte gezip görebileceğiniz diğer bir yer ise Bakırköy Botanik Parkı’dır. Parkta Atatürk ve çocuk temalı heykeller, tematik bahçeler, çocuk oyun alanları ve sosyal tesisler yer almaktadır.

Gezi planınıza; Bizans döneminden kalma Fildamı Sarnıcı, 17. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan Baruthane, 1875’de Sultan Abdülaziz tarafından yeniden inşa edilen Çarşı Camii ve Çeşmesi ile Şifa Hamamı, 19. yüzyılda yaptırılan Bez Fabrikası (Bakırköy Pamuklu Sanayi Müessesesi), Yeşilköy yalıları, Bakırköy evleri, kiliseler, köşkler ve Florya Deniz Köşkü’nü de ekleyebilirsiniz.

Bakırköy’e nasıl gidebilirsiniz?

Bakırköy’e; deniz yolu ve karayolu ile ulaşmak mümkündür. Sahildeki Deniz Otobüsü İskelesi’nden Kadıköy ve Bostancı tarafına deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır. Karayolu ile ise, E-5 üzerinden Metrobüs ile Bakırköy’e ulaşım mümkündür. Ayrıca günün her saati Taksim ve Şişli’ye dolmuş bulunmaktadır.

Scroll to Top
Scroll to Top